Η λογοτεχνία είναι σίγουρα φτωχότερη με τον θάνατο του Άμος Οζ που ήταν ο κορυφαίος Ισραηλινός συγγραφέας και ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους στον κόσμο.
Νικήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία 79 ετών, όπως δήλωσαν οι οικείοι του.
Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939, στη συνοικία Κέρεμ Αβραάμ. Οι γονείς του, ο Άρια Κλάουσνερ και η Φάνια Μούσμαν, ήταν μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Όταν ο Άμος Οζ ήταν 12 χρονών, η μητέρα του αυτοκτόνησε και το γεγονός αυτό σημάδεψε τη ζωή του. Τρία χρόνια αργότερα έφυγε από το σπίτι του και πήγε να ζήσει στο Κιμπούτς Χούλντα. Τότε, άλλαξε το επίθετό του σε Οζ, που στα εβραϊκά σημαίνει δύναμη.
Σπούδασε φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.
Ο Άμος Οζ ήταν ένας από τους πρώτους Ισραηλινούς που υποστήριξε ήδη μετά το τέλος του Πολέμου των έξι ημερών τη δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη: ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού, ως τη μόνη λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη.
Τον Ιούλιο του 2006, ο Άμος Οζ υποστήριξε την εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο για την αντιμετώπιση των μελών της Χεζμπολάχ.
Η πρώτη του συλλογή από ιστορίες (Where the Jackals Howl) δημοσιεύθηκε το 1965, ενώ τον επόμενο χρόνο δημοσιεύθηκε το πρώτο του διήγημα (Elsewhere, Perhaps). Μέχρι σήμερα, ο Άμος Οζ έχει γράψει 18 βιβλία στα εβραϊκά και γύρω στα 450 άρθρα και δοκίμια. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 30 γλώσσες.
Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για τη λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκέτε, το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ενώ το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε. Επανειλημμένα ήταν επίσης υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Σίγουρα η προσωπικότητά του θα παραμείνει ανεξίτηλη τόσο σε όσους τον έζησαν από κοντά, αλλά πολύ περισσότερο σε όσους τον διάβασαν ή θα τον διαβάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.