Το bonsaistories, πιστό στα καλλιτεχνικά του ραντεβού, συνάντησε μια ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, ερμηνεύτρια, ηθοποιό και συγγραφέα, τη Μάνια Βλαχογιάννη, η οποία μας μιλά για τη ζωή και το έργο της.
Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε την όμορφη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Μάνια Βλαχογιάννη:
-Μάνια, θα θέλαμε να μας πεις αρχικά, για τα παιδικά σου χρόνια, τις αναμνήσεις σου και το πού μεγάλωσες.
–Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα ταξίδια και Τέχνη. Η δεξιοτεχνία του πατέρα μου στο ακορντεόν και η ανεξάντλητη αγάπη της μητέρας μου για την κλασσική μουσική μου γέννησαν την επιθυμία να μάθω πιάνο ήδη στην ηλικία των 5 ετών. Δύο χρόνια αργότερα πήρα την πρώτη μου διάκριση από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, από το οποίο και αποφοίτησα με Δίπλωμα Καθηγήτριας Πιάνου και Άριστα Παμψηφεί, 1ο Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως, σε ηλικία 17 ετών.
Στα σχολικά χρόνια ασχολήθηκα επίσης με το τραγούδι, το θέατρο, το χορό αλλά και τη συγγραφή. Στα δέκα μου χρόνια έγραψα, σκηνοθέτησα και παρουσίασα το πρώτο μου θεατρικό μονόπρακτο ενώ ένα χρόνο αργότερα έπαιξα τον πρώτο μου πρωταγωνιστικό ρόλο σε θεατρική παράσταση.
-Πες μας λίγο για τις σπουδές σου. Ήθελες πάντα να γίνεις καλλιτέχνιδα; Ήταν μία συνειδητή απόφαση για σένα;
–Από τότε που θυμάμαι κάπως πιο συνειδητά τον εαυτό μου εκφραζόμουν μέσα από τη μουσική και το γραπτό λόγο.
Η Τέχνη ήταν και είναι ο κόσμος μου, η καθημερινότητά μου, η πορεία μου στη ζωή.
Πιστεύω πως η Τέχνη σε επιλέγει, δεν την επιλέγεις συνειδητά.
Είχα την τύχη να κάνω σημαντικές σπουδές πλάι σε εξαιρετικούς καθηγητές στη μουσική και το θέατρο τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία.
Στο Richard Strauß Konservatorium συνέχισα τις μουσικές σπουδές μου, από όπου και αποφοίτησα με Δίπλωμα Σολίστ Πιάνου, ενώ παράλληλα σπούδασα Μονωδία και Musical Theater Performance. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Musikhochschule της Δρέσδης και Υποκριτικής στη δραματική σχολή «Schauspiel München» του H.D.Trayer στο Μόναχο.
Στο διάστημα των σπουδών μου στη Γερμανία ολοκλήρωσα επίσης και τα δύο πρώτα χρόνια της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Θα έλεγα πως η μόνη συνειδητή απόφασή μου ήταν να μην συνεχίσω τις Νομικές Σπουδές, αλλά να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στις Τέχνες που υπηρετώ.
-Είσαι ερμηνεύτρια, ηθοποιός και συγγραφέας ταυτόχρονα. Πώς το συνδυάζεις όλο αυτό; Ποια φύση πιστεύεις ότι επικρατεί περισσότερο; Η μουσική μήπως;
–Προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι «μοιράζομαι» ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές Τέχνης, αλλά ότι έτσι συμπληρώνω την προσωπική μου καλλιτεχνική έκφραση. Ως crossover ερμηνεύτρια προέρχομαι από τον χώρο του μουσικού θεάτρου που συνδυάζει σε ισάξιο βαθμό το τραγούδι, την κίνηση και την υποκριτική και αγαπώ πολύ τον συνδυασμό των Τεχνών, κάτι που φαίνεται σε όλες τις δουλειές μου, δισκογραφικές και θεατρικές.
Όσον αφορά τη συγγραφή, είναι για μένα κάτι που έρχεται πηγαία, αβίαστα, ανάλογα με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και το ερέθισμα.
Καμία «φύση» δεν επικρατεί εις βάρος της άλλης, απλώς χρειάζεται καθημερινά καλή οργάνωση και προγραμματισμός, θέτοντας πάντα προτεραιότητες.
-Έχεις γράψει, όπως γνωρίζουμε, το Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ. Θα θέλαμε να μας πεις δύο λόγια για αυτή σου την καλλιτεχνική δημιουργία.
–Τον Μάιο 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο μου Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ (βιβλίο με Cd) από τις Εκδόσεις Νόηση, ένα λογοτεχνικό έργο (Λογοτεχνία της Φαντασίας) δοσμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ποιητική μορφή. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και τόλμης με το μεθυστικό άρωμα της Ανατολής, ένα ταξίδι μέσα από το φως και τα σκοτάδια του ανθρώπινου μυαλού σε μια διαρκή αναζήτηση του μεγάλου μυστικού της ζωής.
Το κείμενο του βιβλίου ενέπνευσε ως λιμπρέτο τον συνθέτη Balsam7teen, ώστε να συνθέσει μουσική για ολόκληρο το βιβλίο, δίνοντάς του τη μορφή ενός καινούριου θεατρικού μιούζικαλ με τον ομώνυμο τίτλο.
Μαζί με τον συνθέτη δεν θελήσαμε να σταματήσουμε απλά στη δημιουργία μιας «κλασσικής» ροκ όπερας. Προχωρήσαμε ένα βήμα περισσότερο και τολμήσαμε να ενσωματώσουμε στη δομή του έργου στοιχεία λυρικού χοροδράματος, δημιουργώντας έτσι ένα λαμπερό μουσικοθεατρικό έργο, με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό στο είδος του καλλιτεχνικό ύφος.
Το μιούζικαλ Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ φιλοξένησαν μέχρι σήμερα (2016 – 2017) η μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ, η Galerie Δημιουργών, το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, το Θέατρο Pierce – Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ο Πολυχώρος Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου και το Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.
Στην παράσταση συμμετέχουν μαζί μου 21 εκλεκτοί καλλιτέχνες του μουσικού θεάτρου.
Παράλληλα, έγραψα και μια δεύτερη θεατρική εκδοχή (Μιούζικαλ – Χορόδραμα) του έργου συνδέοντας τη σύγχρονη εποχή με την ιστορία της Ναλιμάρ, με τον τίτλο Αστέρι της Ερήμου – Νεφέλη και Ναλιμάρ.
Μετά την πρεμιέρα αυτής της προσαρμοσμένης για όλη την οικογένεια εκδοχής στο Αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» η παράσταση συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία της σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας.
Και τα δύο έργα τελούν υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
-Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον, Μάνια; Κάνεις κάποιες εμφανίσεις αυτό το διάστημα;
–Αυτό το διάστημα συμμετέχω ως ηθοποιός και ερμηνεύτρια στις παραστάσεις της μουσικοθεατρικής παραγωγής για μικρούς και μεγάλους «Δόνα Γη και Δον Αστέρης» του βραβευμένου συγγραφέα Θανάση Σάλτα σε μουσική της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη και σκηνοθεσία της Ιωάννας Μαστοράκη.
Παράλληλα, μαζί με ένα εξαιρετικό καστ καλλιτεχνών συνεχίζουμε τις πρόβες για τη δεύτερη εκδοχή του έργου μου «Αστέρι της Ερήμου – Νεφέλη και Ναλιμάρ», που πρόκειται να ανέβει προσεχώς στο θέατρο Παραμυθίας σε δική μου σκηνοθεσία.
Επίσης, μόλις κυκλοφόρησε (Εκδόσεις Εν Τύποις) ο Συλλογικός Τόμος Ποίησης «Intelligentsia – Ο κύκλος των ποιητών 3», στον οποίο συμμετέχω με 10 ποιήματά μου μαζί με άλλους 20 σύγχρονους Έλληνες ποιητές. Ανάμεσά τους είναι οι κορυφαίοι Τίτος Πατρίκιος και Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ. Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 29 Ιανουαρίουω 2018.
Όσον αφορά την προσωπική μου δισκογραφία, πριν ενάμιση μήνα κυκλοφόρησε η 13η δισκογραφική δουλειά μου, αυτή τη φορά από τη Heaven – 14Music. Πρόκειται για το νέο μου single “Memories” σε μουσική του Τάσου Πέτσα και στίχους της Πάρης Καρβούνη, το οποίο μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες κατάφερε να φτάσει στο Νο1 του GREECE TOP 100 και επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες ήταν το καλύτερο τραγούδι της εβδομάδας (Best Of The Week). Κατέκτησε επίσης υψηλές θέσεις στα Charts του Billboard και του Euro200 ενώ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του. Πρόκειται για τη δεύτερη δισκογραφική συνεργασία μου με τον συνθέτη Τάσο Πέτσα που κατακτά τα ελληνικά και ξένα Charts («Angel Of Mine», 2015).
-Υπάρχουν δυνατοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα πιστεύεις; ή έχει χαθεί το ταλέντο λόγω της κρίσης;
–Το ταλέντο δεν μπορεί ποτέ και για κανένα λόγο να χαθεί ούτε να περιοριστεί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν η ύλη περιορίζεται, το πνεύμα να παραμένει ελεύθερο.
Η Ελλάδα είναι απ’ άκρη σ’ άκρη γεμάτη ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, άτομα με μεγάλα φυσικά καλλιτεχνικά χαρίσματα και εξαιρετικά ανεπτυγμένη δημιουργική φαντασία – ευστροφία.
Θεωρώ πως οι εποχές κρίσης είναι εκείνες που αναδεικνύουν αυτές τις ιδιαίτερες ικανότητες και τη δημιουργικότητα ενός αληθινού καλλιτέχνη, αρκεί να υπάρχει οργανωτικό πνεύμα και διάθεση για συνεργασία.
-Θα θέλαμε να μας αναφέρεις 2 καλλιτέχνες με τους οποίους θα επιθυμούσες να συνεργαστείς σε κάποια μουσική σου εμφάνιση.
-Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον με τον συνθέτη Frank Wildhorn , του οποίου τα μιούζικαλ αλλά και τραγούδια αγαπώ ιδιαίτερα και με την εξαιρετική ερμηνεύτρια και ηθοποιό του μουσικού θεάτρου Linda Eder.
-Τι είναι πιο δύσκολο κατά τη γνώμη σου; Η συγγραφή ενός βιβλίου ή η σύνθεση και η ερμηνεία ενός μουσικού κομματιού;
–Είναι δύο εντελώς διαφορετικές ενέργειες, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη δημιουργική έμπνευση, συγγραφή ή σύνθεση, με την εκμάθηση και την καλλιτεχνική ερμηνεία ενός έτοιμου έργου.
Πιστεύω γενικά πως στην Τέχνη δεν υπάρχουν δυσκολίες, παρά μόνο διαρκείς προκλήσεις.
-Κλείνοντας, Μάνια, αυτή τη συζήτηση, θα σου ζητήσουμε να δώσεις ένα μήνυμα στα νέα παιδιά που θέλουν ν’ ασχοληθούν με τη συγγραφή, το θέατρο ή και τη μουσική. Τι θα τους συμβούλευες; Υπάρχει συνταγή για την επιτυχία;
–Η μόνη συνταγή για την επιτυχία είναι η βαθιά, αγνή αγάπη για την Τέχνη ή τις Τέχνες που επιλέγει κάποιος να υπηρετήσει.
Θα τους συμβούλευα να ακολουθήσουν το χάρισμα που τους έδωσε η φύση, να μελετήσουν, να εξελιχθούν, να τολμήσουν.
Αυτό ακριβώς το θέμα πραγματεύεται και ο επίλογος του βιβλίου μου «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ», που αποτελεί και το τελευταίο τραγούδι του ομότιτλου μιούζικαλ.
«Στα ιδανικά ας μείνουμε πιστοί μέχρι το τέλος
και στη φωνή που μέσα μας, βαθιά, μας οδηγεί…
Τολμήστε! Και θ’ ανοίξουν μαγικά όλοι οι δρόμοι…!
Είναι το μυστικό της ευτυχίας στη ζωή…!»
–Νομίζω κλείσαμε ιδανικά με αυτούς τους στίχους και θα θέλαμε να σ’ ευχαριστήσουμε από καρδιάς γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
–Και γω σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία και τη συζήτηση που είχαμε.