Αγαπητή κ. Κρασοπούλου,
Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή της ποιητικής σας συλλογής «Το Ύστερα του κόσμου»;
Το αρχικό ερέθισμα για το «Ύστερα του κόσμου» ήταν το ίδιο με εκείνο που συνέβαλε και στην πρώτη μου συλλογή. Η ανάγκη να μιλήσει κανείς με τους τρόπους του, εν προκειμένω με την γραφή για την σύγχρονη ζωή μας, τις κακές της ειδήσεις, τις δυσοίωνες προβλέψεις, τις πολλές Κασσάνδρες μας, την αποξένωσή μας και τέλος την γενικότερη ανημπόρια μας εν μέσω όλων αυτών, να εκφράσουμε βασικά, ζωτικά συναισθήματά όπως η αγάπη, ο έρωτας, η απώλεια κι η πίκρα ακόμη κι ενός και μόνο αγκαθιού στον σύγχρονο βίο μας.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;
Θα μπορούσα να τοποθετήσω χρονικά την συγγραφή αυτών των ποιημάτων από το 2016 που εκδόθηκε η πρώτη μου συλλογή «Ήχοι Αθόρυβοι» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, μέχρι και τον χειμώνα του 2020.
Απευθύνεστε σε ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό;
Τα ποιήματά μου απευθύνονται σε οποιονδήποτε προβληματίζεται, αναρωτάται, επιμένει στην αγάπη και στην ομορφιά που δεν εκλείπουν ευτυχώς, αλλά και εκφράζει έκπληξη ακόμα και παράπονο για το πώς έχει οριστεί (Θεός ξέρει από ποιους) η ζωή μας έτσι περίπλοκη, μικρής ανταλλακτικής αξίας, ξώπετση, ταχύτατη και άνευρα συγκαταβατική.
Γιατί -κατά τη γνώμη σας- οι αναγνώστες θα έπρεπε να διαβάσουν το έργο σας;
Δεν πιστεύω στην λέξη «πρέπει». Παίρνει τερατώδεις διαστάσεις στις ψυχές των ανθρώπων σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Το «πρέπει» προφέρεται όπως προσπαθεί κάποιος να αρθρώσει κατά τον στραγγαλισμό. Είμαι βαθιά πιστή στην λέξη «θέλω». Θα ήθελα, λοιπόν, ο αναγνώστης να θέλει να κοιτάξει έστω και για λίγο με τα μάτια μου τον κόσμο κι όταν επιστρέψει στο βλέμμα του να έχει πάρει ο,τι του φάνηκε χρήσιμο.
Έχετε δεχτεί αρνητικές κριτικές; Αν ναι, κατά πόσο σας επηρεάζουν;
Μέχρι σήμερα που κάνουμε αυτή την κουβέντα, δεν έχω λάβει αρνητικές κριτικές για το έργο μου. Ωστόσο, είμαι εδώ ως οφείλω εφόσον καταθέτω κάτι που επιδέχεται κριτικής και αμφισβήτησης, να αφουγκραστώ, να συζητήσω, να λάβω υπόψιν μου και την ματιά των άλλων. Εκείνων που γνωρίζουν, έχουν αποκτήσει με την γραφή δική τους εξοικείωση αλλά και όσων δεν γνωρίζουν και το κάνουν θα έλεγα να με γνώμονα το τι θα ήθελαν να διαβάσουν βασισμένοι σε δικά τους αισθητικά κριτήρια. Το τι θα κρατήσω στο τέλος σχετίζεται με την ύπαρξη ενός δικού μου «φίλτρου» που υπάρχει έτοιμο να διαχωρίσει την καλή από την κακή προαίρεση. Όσο δε περισσότερο περνά ο καιρός, θα έλεγα ότι επιθυμώ αν όχι επιδιώκω την επαφή με την κακή κριτική. Όχι μόνο τον διάλογο αλλά και τον αντίλογο.
Εκτός από την ποίηση, με ποιο άλλο λογοτεχνικό είδος θεωρείτε πως θα μπορούσατε να καταπιαστείτε; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;
Αυτή την χρονική στιγμή θεωρώ πως η ποίηση είναι το μόνο λογοτεχνικό είδος που μπορώ να εμπιστευτώ τον εαυτό μου ότι κατανοεί από την σκοπιά του δημιουργού. Πιστεύω πάντως ότι θα μου ήταν εξαιρετικά δύσκολη η μυθιστορηματογραφία από την άποψη της συνέπειας αρχής και τέλους χωρίς πολλές αφαιρέσεις και υπαινιγμούς!
Τι σημαίνει για σας «ποίηση»;
Ποίηση για εμένα σημαίνει «μιλώ» κοιτώντας τον κόσμο κατάματα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΚΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η Μαρία Κρασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Το τραγούδι και η γραφή την κέρδισαν από μικρή ηλικία. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, του τμήματος Βιολογικής Γεωργίας Ιονίων Νήσων καθώς και του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το 2012 κάνει την πρώτη της δισκογραφική συμμετοχή ως ερμηνεύτρια στο πλάι του νέου συνθέτη Γρήγορη Πολύζου σε παραγωγή του Νίκου Ζούδιαρη ενώ ο πρώτος προσωπικός της δίσκος σε μουσική του ίδιου συνθέτη κυκλοφορεί το 2016 με τίτλο «Αποστάσεις». Η πρώτη ποιητική της συλλογή «Ήχοι Αθόρυβοι» κυκλοφορεί το ίδιο έτος από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2018 συμμετέχει ερμηνευτικά στο πλάι του Παντελή Θαλασσινού σε ένα τραγούδι ευαισθητοποίησης για τον παιδικό καρκίνο που συνοδεύει το βιβλίο «Ο Αντώνης που έφερε τον ήλιο». Εργάζεται στην Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής. Είναι μέλος του μουσικού σχήματος Bit gia Bit κι έχει στο ενεργητικό της συμπράξεις με διακεκριμένους καλλιτέχνες. «Το Ύστερα του κόσμου» είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή.