Αγαπητέ κύριε Τσιολακίδη,
Ποιο αρχικό ερέθισμα σας οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου σας «228 ημέρες μισθωμένης φιλανθρωπίας»;
Αφετήριον έρμα αποτέλεσαν κάποιες νοσηρές τοποθετήσεις έναντι των προσφύγων, οι οποίες εκδηλώνονται ως κατηγορίες για κατηγορίες, συνοδευόμενες από την ψευδαίσθηση πως πατώντας πάνω στην ταλαιπωρημένη ράχη των πιο αδύναμων, μπορεί να στερεωθεί μια νέα ζωή. Από πρακτική σκοπιά, το πρώτο απαγορευτικό αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος ώστε να γραφτεί το βιβλίο.
Από το οπισθόφυλλο ο αναγνώστης πληροφορείται πως το βιβλίο σας αποτελεί εξιστόρηση γεγονότων και καταστάσεων που έχουν εκτυλιχθεί σε προσφυγικές δομές. Υπάρχουν στο έργο σας και κάποια στοιχεία μυθοπλασίας;
Αναμφίβολα και υπάρχουν. Η μυθοπλασία είναι αυτή που έδωσε μορφή και ακρίβεια, ενίοτε και στις λεπτομέρειες των αναμνήσεών μου. Χωρίς τη συνδρομή της δε νομίζω πως θα ήταν ποτέ δυνατό να πετύχω μια ικανοποιητική συναρμογή τους.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;
Γύρω στους πέντε μήνες.
Έχετε δεχτεί ποτέ αρνητικές κριτικές; Α ναι, κατά πόσο σας επηρεάζουν;
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που έχω γράψει και δεν υπάρχουν επ᾿ αυτού διαθέσιμα προς συζήτηση δεδομένα, εκτός από μία πρόσφατη κριτική, η οποία υπήρξε εξαιρετικά θετική και είναι γεγονός πως μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά. Εντούτοις, αν εισέπραττα μια δυσμενή αντιμετώπιση, θα φρόντιζα να την εξετάσω με προσοχή.
Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;
Με συγκινεί η μυθιστοριογραφία. Δε θα καταπιανόμουν ποτέ με αυτό που λέγεται αστυνομικό μυθιστόρημα. Για κάποιο λόγο δεν έχω διαβάσει κανένα.
Ποιος είναι για σας ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Η μετάδοση κάποιου μηνύματος στο αναγνωστικό κοινό ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;
Νομίζω ότι είναι και τα δύο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο.
Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;
Δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά μια εσωτερική ανάγκη να περιδιαβεί κανείς τον κόσμο που του ξεδιπλώνουν οι σκέψεις του και το δεύτερο είναι να τις μοιραστεί στο βαθμό που θέλει και μπορεί.
Σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη.