Αγαπητέ κύριε Γκόλιαρη,
Απ’ ό,τι διαβάζουμε στο βιογραφικό σας, δεν είστε Κύπριος. Εύλογο είναι το ερώτημα, ποια ήταν τα βιώματα και τα κίνητρά σας για να ασχοληθείτε με ένα τόσο καυτό θέμα όπως το Κυπριακό;
AΠ. Από τη σχολική ακόμη ηλικία είχα μια ευαισθησία για την Κύπρο επηρεασμένος από τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τα μαθητικά συλλαλητήριά μας και για τη χρόνια προσπάθεια για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η προ δεκαετίας πρώτη επίσκεψή μου στο νησί με συγκλόνισε, γιατί παντού οδοφράγματα και οι Τούρκοι σε απόσταση αναπνοής! Τότε γνώρισα τον εξαίρετο φίλο και συνεργάτη μου Κύπριο Ανδρέα Πίγγουρα και αποφάσισα να εργαστώ σκληρά για να γράψω όλες τις αλήθειες για την Κύπρο.
Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε το βιβλίο σας, μια και έχει κάποια ιδιαίτερη διάρθρωση;
ΑΠ. Είναι βιβλίο ιστορικού περιεχομένου με λογοτεχνική-διαλογική μορφή. Έλαβα ως βάση τη ζωή του προαναφερθέντος φίλου μου Ανδρέα (Αντρίκου στο κείμενο) και διάφορες παρέες κατά εποχές συζητούν και καταγράφουν τα γεγονότα στην Κύπρο. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου γίνεται διαλογική ανασκόπηση κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2014-2019 και αναλύεται το Κυπριακό με βάση τα νέα διπλωματικά στοιχεία.
Ποιο είναι αυτό το κάτι άλλο που «κομίζει» το βιβλίο σας για το Κυπριακό, που αποτελεί κίνητρο, ώστε να το αγοράσει ο αναγνώστης;
ΑΠ. Το ότι κατέβαλα κάθε προσπάθεια να καταγράψω την αλήθεια, όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, αποστασιοποιημένος από τις πολιτικές παρατάξεις που κυριάρχησαν στην επίμαχη εκείνη περίοδο στην Κύπρο. Επίσης, η παρουσίαση όλων των γεγονότων ακόμη και των πιο ασήμαντων της περιόδου αυτής κι όλα αυτά μέσα σε ένα τόμο (450 σελίδες), για να είναι πιο θελκτικό στον αναγνώστη με την αποφυγή της πολυλογίας και ωραιοποιημένων «λογιδρίων».
Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε, επιγραμματικά, τα σημαντικότερα γεγονότα τα οποία καταγράφετε κατά τη σχετική περίοδο στην Κύπρο;
ΑΠ. Στο βιβλίο παρουσιάζονται γεγονότα, απόψεις, αναλύσεις, ξεκινώντας από την διασκεπτική του 1948 και συνεχίζοντας με το δημοψήφισμα του 1950, τη συζήτηση στον ΟΗΕ το 1954, την ΕΟΚΑ, τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, την τουρκανταρσία (1963-64), την άφιξη της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, τα γεγονότα του Αγίου Ιλαρίωνα και της Τηλλυρίας, το σχέδιο Άτσεσον, τον Ασπίδα, την 21η Απριλίου και τη συνάντηση στον Έβρο, την επιχείρηση Κοφίνου, τον Παναγούλη, την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου το 1970, τη δολοφονία Γιωρκάτζη, το Εθνικό Μέτωπο, την ΕΟΚΑ Β΄και καταλήγοντας με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ενδιάμεσα αναφέρονται σημαντικές διπλωματικές λεπτομέρειες, συνωμοτικές κινήσεις, παραστρατιωτικές ενέργειες, κατασκοπίες, δολοπλοκίες, πολεμικές συρράξεις, διάφορα κυκλοφορούντα σενάρια κ.λπ.
Θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο στους αναγνώστες μας;
ΑΠ. Όσοι πολίτες ασχολούνται με την ιστορία της Ελλάδας και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα με όλη την αλήθεια και πέρα από εθνικιστικά ή συνωμοσιολογικά στοιχεία, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια όαση ιστορικής αντικειμενικότητας.
Κύριε Γκόλιαρη, σας ευχαριστούμε θερμά που μας παραχωρήσατε αυτή τη συνέντευξη.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΛΙΑΡΗ
Ο Χρήστος Γκόλιαρης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1947 και από το 1981 ζει με την οικογένειά του στο Κιλκίς.
Είναι συνταξιούχος δάσκαλος και διετέλεσε για πολλά χρόνια Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Προϊστάμενος της Π.Ε. Ν. Κιλκίς. Έχει συγγράψει βιβλία παιδαγωγικού-ερευνητικού περιεχομένου και έναν σημαντικό αριθμό αντίστοιχων άρθρων σε παιδαγωγικά, φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά.
Από το 1978 ασχολήθηκε και με τον συνδικαλισμό, συνέγραψε δε έναν αριθμό άρθρων και μελετών συνδικαλιστικού περιεχομένου και θεμάτων οργάνωσης της Παιδείας, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε αντίστοιχα έντυπα.
Τελευταία ασχολείται με δοκίμια, μελέτες και έρευνες κοινωνιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, που κυκλοφορούν ως βιβλία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ως άρθρα εφημερίδων, περιοδικών κ.λπ.