Το bonsaistories είχε την τιμή και τη χαρά να συνομιλήσει με τον Χρήστο Φλουρή, συγγραφέα του μυθιστορήματος «Υπόθεση Μανδραγόρας», εκδόσεων Ελκυστής.
Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή του έργου σας «Υπόθεση Μανδραγόρας»;
Το αρχικό ερέθισμα όσο κι αν φαίνεται παράξενο ήταν ο τίτλος. Για πρώτη φορά βρήκα πρώτα τον τίτλο κι έπειτα έπλεξα -δεν ξέρω κατά πόσο επιτυχημένα- γύρω απ’ αυτόν, τον μύθο.
Το έργο σας είναι εξ ολοκλήρου μυθοπλασία ή εμπεριέχει και αληθινά γεγονότα;
Δεν περιέχει αληθινά γεγονότα. Είναι μια μυθοπλαστική ιστορία που θα μπορούσε όμως να συμβεί και στην πραγματικότητα.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;
Περίπου έναν χρόνο. Ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα στο 2014.
Γιατί -κατά τη γνώμη σας- οι αναγνώστες πρέπει να διαβάσουν το έργο σας;
Δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια σε αυτό το ερώτημα κι’ αυτό γιατί όταν γράφω δεν έχω στο μυαλό μου την αποδοχή του έργου από το κοινό. Πιστεύω, ωστόσο, ότι πέρα από την αγωνία που δημιουργεί η ιστορία, εμπεριέχονται μέσα σε αυτήν επιμέρους ιδέες που θα μπορούσαν να προβληματίσουν ή να ωθήσουν τον αναγνώστη σε μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Νομίζω ότι είναι ένα βιβλίο που αναδεικνύει την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι».
Με ποιον από τους ήρωες του έργου σας ταυτίζεστε;
Δεν ταυτίζομαι με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο του έργου. Κάποια ωστόσο από αυτά έχουν χαρακτηριστικά μου ή γίνονται φορείς δικών μου απόψεων για τη ζωή. Για παράδειγμα, ο κεντρικό ήρωας ο Βασίλης, έχει σίγουρα το πείσμα μου. Κι εγώ νομίζω στη θέση του θα ήθελα να πάρω οπωσδήποτε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που με αφορούν. Άλλοι πάλι δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με μένα ούτε με τον τρόπο που σκέφτομαι. Αυτούς ανησυχώ περισσότερο αν έχω αποδώσει σωστά.
Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;
Έχω γράψει μυθιστορήματα και έχω αποπειραθεί να γράψω ποίηση. Κάποιες προσπάθειες να γράψω θεατρικό έργο έχουν μείνει στάσιμες, καθώς το θεωρώ πολύ δύσκολο και απαιτητικό είδος, αλλά σίγουρα θα επαναλάβω την προσπάθεια. Νομίζω, αν και δεν πρέπει ποτέ να λέμε ποτέ, ότι δεν θα μπορούσα να γράψω κάποιο έργο επιστημονικής φαντασίας. Προτιμώ τις πιο «γήινες» ανθρώπινες ιστορίες.
Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;
Διαλέγω τον τρίτο στόχο χωρίς κανένα δισταγμό.
Έχετε δεχτεί αρνητικές κριτικές; Αν ναι, κατά πόσο σας έχουν επηρεάσει;
Οι θετικές και οι αρνητικές κριτικές είναι μέσα στο πρόγραμμα όταν υπάρχει έκθεση και εφόσον το τι ψάχνει κανείς να βρει σ’ ένα βιβλίο είναι θέμα εντελώς υποκειμενικό. Κατανοώ, λοιπόν, απολύτως το ενδεχόμενο να μην αρέσω σε κάποιους. Ωστόσο, ευτυχώς, αυτό δεν με πτοεί καθόλου. Με γεμίζει αντιθέτως με πείσμα και δύναμη.
Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;
Για μένα προσωπικά η συγγραφή είναι ο τρόπος να εκφράζω και να επικοινωνώ τις ιδέες και τα συναισθήματά μου, πράγμα που η εγγενής δειλία δεν μου επιτρέπει να κάνω με άλλο τρόπο.