Αγαπητοί φίλοι, διαβάστε τη συνέντευξη του Γιώργου Δάμτσιου, συγγραφέα των έργων «Το τρίπτυχο των ευχών», εκδόσεις Πηγή και «Μέχρι την τελευταία του ανάσα», εκδόσεις Momentum. Ο Γιώργος Δάμτσιος αποτελεί έναν από τους οραµατιστές και µέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria.
Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή του έργου σας «Το τρίπτυχο των ευχών»;
Ήταν κυρίως προϊόν ενός προβληματισμού: Τι θα γινόταν αν μια κοπέλα που νιώθει –και δεν είναι απαραίτητα– άσχημη, έβρισκε την ευκαιρία για την απόλυτη αλλαγή; Τι θα έκανε αν για να την πετύχει θα έπρεπε να “πληρώσει” και μερικά αθώα ανταλλάγματα; Θα ενέδιδε ή όχι; Πού θα σταματούσε αν έβλεπε ότι τελικά τα ανταλλάγματα δεν είναι και τόσο απλά όσο νόμιζε;
Αυτά σκέφτηκα λίγο-πολύ και στη συνέχεια δεν μπορούσα παρά να γράψω την ιστορία για να μάθω κι εγώ τις απαντήσεις!
Η ιστορία σας αποτελεί εξ ολοκλήρου μυθοπλασία ή κρύβει και αληθινά γεγονότα;
Το έχω γενικότερο συνήθειο να μην μπλέκω αληθινά γεγονότα. Νομίζω ότι η μυθοπλασία δίνει την ευχέρεια στον συγγραφέα να “πει” περισσότερα δίχως να έχει τον φόβο ότι θα βρεθεί σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;
Γενικότερα γράφω αρκετά γρήγορα τα έργα μου. Το συγκεκριμένο είναι περίπου 430 σελίδες και η πρώτη γραφή του διήρκεσε 70 μέρες. Χρειάστηκαν ωστόσο περίπου άλλες τόσες για να γυαλίσει καλά πριν εκδοθεί.
Με ποιον από τους ήρωες του έργου σας ταυτίζεστε;
Όπως πάντα, με όλους και με κανέναν! Όλοι είναι δημιουργήματά μου, ακόμα και οι πιο σκοτεινοί εξ αυτών, οπότε ένα κομματάκι μου πρέπει να το έχουν –ή έστω μια σκέψη μου για το πώς δρα ένας “κακός” άνθρωπος. Ξεκάθαρα όμως, κανένας τους δεν είναι “εγώ”. Μου αρέσει να είμαι ο παρατηρητής μιας ιστορίας. Θεωρώ ότι έτσι την αφηγούμαι και καλύτερα.
Έχετε δεχτεί αρνητικές κριτικές; Αν ναι, κατά πόσο σας επηρεάζουν;
Η αλήθεια είναι ότι δε μου έχει τύχει ακόμα αρνητική κριτική –υπερβολικά αρνητική έστω. Νομίζω πάντως ότι θα τη διαβάσω με προσοχή έτσι ώστε να δω τι δεν άρεσε στον άνθρωπο που την έγραψε και αν είναι κάτι που μπορώ να βελτιώσω. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι κανένα βιβλίο δεν αρέσει σε όλους!
Γιατί -κατά τη γνώμη σας- οι αναγνώστες πρέπει να διαβάσουν το έργο σας;
Νομίζω ότι θα βρουν την ευκαιρία να προβληματιστούν για το τι θα έκαναν αν βρίσκονταν στη θέση της πρωταγωνίστριας. Υπάρχουν αναγνώστες που μου εκμυστηρεύτηκαν ότι ενώ στην αρχή ήταν βέβαιοι ότι δε θα θυσίαζαν το παραμικρό, με το που βρέθηκαν στη θέση της μπήκαν σε πολλές ένοχες σκέψεις!
Απευθύνεστε σε ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό;
Το βιβλίο θεωρητικά ανήκει στη λογοτεχνία του φανταστικού. Με ευχάριστη έκπληξη όμως διαπίστωσα ότι το διάβασαν και αρκετοί αναγνώστες που αρέσκονται σε πιο “mainstream” λογοτεχνικά είδη και το βρήκαν ξεκάθαρα στα γούστα τους, κυρίως επειδή θεώρησαν πως όλα όσα συμβαίνουν στην πρωταγωνίστρια είναι συμβολικά και ότι στην ουσία παλεύει με τη συνείδησή της. Ήταν κάτι μάλιστα που δεν μπορούσα να αντικρούσω!
Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;
Αν και έχω εκδώσει τρία βιβλία που όλα ανήκουν στη λογοτεχνία του φανταστικού, έχω γράψει κυριολεκτικά τα πάντα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και δε λέω όχι σε κανένα είδος.
Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;
Αυτό φαντάζομαι ότι ποικίλλει από άνθρωπο. Μιλώντας προσωπικά, θα έλεγα με σιγουριά ότι πρώτος σκοπός είναι η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης. Από εκεί και πέρα, ό,τι είναι να προκύψει, καλοδεχούμενο.
Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;
Αν έπρεπε να το πω με μια και μόνο λέξη, θα διάλεγα την “αυτοβελτίωση”. Μου αρέσει πολύ να γράφω, νιώθω να εξελίσσομαι σαν άνθρωπος.