Αγαπητοί φίλοι, διαβάστε τη συνέντευξη του Χαράλαμπου Βοΐδη, συγγραφέα του έργου «Νικ Δε Γκρηκ, Φιλόσοφος – Τζογαδόρος», εκδόσεις iWrite. Το βιβλίο του Χαράλαμπου Βοΐδη αποτυπώνει τη χαρισµατική προσωπικότητα του Νικόλαου Ανδρέα Δάνδολου, αποτελεί καρπό µιας πολύχρονης έρευνας και είναι η πρώτη βιογραφία για τον Νικ δε Γκρηκ στην Ελλάδα.
Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή του έργου σας «Νικ δε Γκρηκ, Φιλόσοφος – Τζογαδόρος»;
Από έφηβος ακόμη ένοιωθα μία έντονη έλξη για τον κόσμο του τζόγου, αλλά και παράλληλα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που ξεχωρίζουν. Ο Νικ δε Γκρηκ Δάνδολος ήταν το πρόσωπο που θα μπορούσε να γεφυρώσει ιδανικά αυτές μου τις ανησυχίες.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;
Η συγγραφή του έργου ξεκίνησε το 2007, και ολοκληρώθηκε το 2016. Η έρευνα ήταν δύσκολη καθώς εκτός από μερικές αναφορές στο ίντερνετ, δεν υπήρχε τίποτα άλλο γνωστό για τον Νικ δε Γκρηκ. Η κατάσταση αυτή ήταν μία επιπλέον πρόκληση για μένα. Μία τέτοια καθολική προσωπικότητα έπρεπε να έρθει ξανά στο φως.
Η ιστορία σας αποτελεί εξ ολοκλήρου μυθοπλασία ή κρύβει και αληθινά γεγονότα;
Πρόκειται για μία βιογραφία στην οποία δεν έχει προστεθεί κανένα μυθοπλαστικό στοιχείο. Ό,τι γράφεται στο βιβλίο προέρχεται από σπάνιες πηγές εφημερίδων και περιοδικών της εποχής που έζησε ο Νικ. Τα γεγονότα είναι αληθινά, αλλά μοιάζουν μυθιστορηματικά.
Με ποιον από τους ήρωες του έργου σας ταυτίζεστε;
Ομολογώ ότι η ταύτιση με τον ήρωα είναι αναπόφευκτη. Ως συγγραφέας όμως οφείλω να λειτουργώ απλά ως ένα μέσο μεταβίβασης της ζωής ενός ανθρώπου, που είναι πέρα από τον δικό μου μικρό κόσμο.
Γιατί -κατά τη γνώμη σας- οι αναγνώστες πρέπει να διαβάσουν το έργο σας;
Η λέξη πρέπει δεν είναι κατάλληλη. Μπορώ να προσφέρω κίνητρα για έρευνα, και για εσωτερική αναζήτηση ακόμη. Παράλληλα, ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει μία ιστορία ζωής ενός άλλου επιπέδου από το συνηθισμένο. Να διαβάσει για μία παρουσία αντισυμβατική, η οποία εκπορευόταν από φιλοσοφικές αξίες και εσωτερικό πλούτο. Αυτό δεν αποτελούσε αντίφαση στο να είναι η σχέση του Νικ δε Γκρηκ με τους ανθρώπους κοσμοπολίτικη και φαντασμαγορική. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μία ανεπανάληπτη προσωπικότητα από τις πιο διάσημες στην εποχή της. Παρουσιάζονται επίσης ιστορίες άλλων τζογαδόρων και υφαίνεται η ιστορική πορεία του τζόγου στην Αμερική.
Έχετε δεχτεί αρνητικές κριτικές; Αν ναι, κατά πόσο σας επηρεάζουν;
Οι κριτικές που έχω δεχτεί ήταν ως επί το πλείστον θετικές. Κάποιοι αναγνώστες μου εξέφρασαν πράγματα που δεν τους άρεσαν στο βιβλίο. Προσπαθούσα να τους ακούσω προσεκτικά, ώστε να μπορέσω να καταλάβω την προσέγγισή τους. Όταν μπορώ και καταλαβαίνω ότι οι αρνητικές κριτικές συμβάλουν στην ανάδειξη μίας πολυσύνθετης δυναμικής του βιβλίου, τότε αυτές χάνουν το πρόσημό τους και είναι απλά κριτικές. Αποδεχόμενος όλες τις τοποθετήσεις, νοιώθω σαν να συμμετέχω περισσότερο, γίνομαι πιο λειτουργικός μέσα στη συνολική εικόνα της ζωής.
Απευθύνεστε σε ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό;
Απευθύνομαι σε όσους επιθυμούν να ρίξουν το βλέμμα τους σε μία διαφορετική πλευρά της ζωής. Σε αυτούς που τους αρέσουν οι βιογραφίες, και σίγουρα σε όσους έχουν έφεση στον τζόγο και το ρίσκο.
Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;
Αυτό που μετράει είναι να περάσει κάτι ουσιώδες στον αναγνώστη. Θέλω να κινητοποιήσω το ενδιαφέρον του, ώστε την στιγμή που θα έχει τελειώσει την ανάγνωση να έχει δημιουργηθεί ένα εσωτερικό κίνητρο μέσα του. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν έχω λογοτεχνικές προτιμήσεις.
Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;
Το εσωτερικό κίνητρο χρειάζεται να υπάρχει σε κάθε συγγραφέα. Μετά την εκτύπωση του βιβλίου ο συγγραφέας θα νοιώσει την ανάγκη να περάσει το έργο του στον αναγνώστη. Για να εκπληρωθεί όμως αυτό, το βιβλίο θα πρέπει να πουληθεί. Θα χρειαστεί ένας μικρός εσωτερικός αγώνας για να κρατηθούν σε μία ισορροπία οι ανάγκη για πωλήσεις και το αγνό κίνητρο της συγγραφής.
Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;
Ένα βήμα πριν το αναγνωστικό κοινό.
Χαράλαμπος Βοΐδης