- ΩΣ ΤΟ ΔΕΚΑ
Ο Ζωρζ Μαέ ήταν αξιωματικός της αστυνομίας στο Κλερμόν Φεράν, της νότιας Γαλλίας. Την 21η Ιουνίου 1940, είχε τα γενέθλιά του. Εκείνη τη μέρα η νικημένη Γαλλία παραδόθηκε στους Γερμανούς του Χίτλερ. Το Παρίσι ήταν πλέον μια πρωτεύουσα υπό κατοχή. «Σήμερα είναι τα χειρότερα γενέθλια της ζωής μου!» εκμυστηρεύτηκε στη γυναίκα του Πολίν και την εννιάχρονη κόρη του Ζυστίν.
Η κατεχόμενη Γαλλία διαιρέθηκε σε δύο ζώνες: τη βόρεια και παραλιακή που την είχαν οι Ναζί και τη μεσημβρινή (νότια) που «κράτησε» μια επίφαση γαλλικού κράτους (πρωτεύουσα ορίστηκε η πόλη του Βισύ). Κυβερνήτης της Γαλλίας του Βισύ διορίστηκε από τους Γερμανούς, ο γηραιός στρατάρχης Φιλίπ Πεταίν (ήρωας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου).
Η ζωή στη μεσημβρινή Γαλλία διατήρησε τους προπολεμικούς ρυθμούς της σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια, τα πολιτικά κόμματα κηρύχθηκαν παράνομα, και μόνο οι οργανώσεις που ήταν άμεσα συνδεμένες με τους Γερμανούς ήταν νόμιμες. Η κυβέρνηση του Βισύ επέβαλε φιλοναζιστικούς νόμους, κρατώντας όμως και κάποιες «αρχές» ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο Μαέ σκέφτηκε πολύ σοβαρά να παραιτηθεί από την αστυνομία, αλλά η γυναίκα του τον έπεισε να παραμείνει στην υπηρεσία, για να μπορέσουν να συνεχίσουν με αξιοπρέπεια τη μικροαστική τους βολή. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούσαν να μείνει στην αστυνομία. Πριν καλά καλά τελειώσει το 1940, ο Μαέ αναβαθμίστηκε κι ανέλαβε τη διοίκηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στην ευρύτερη περιοχή του Κλερμόν Φεράν.
Όσο οι Ναζί προέλαυναν στην Ευρώπη, η ζωή κυλούσε ομαλά. Οι γαλλικές αντιστασιακές οργανώσεις ήταν αδύναμες κι εύκολα αντιμετωπίσιμες, μιας και οι προδότες ήταν πολλοί και χωρίς πατριωτικούς ενδοιασμούς. Ο Ζωρζ Μαέ συνήθιζε να λέει «πως οι Άγγλοι πρόδωσαν τη Γαλλία, ο Ντε Γκολ διχάζει το έθνος, και οι μπολσεβίκοι είναι οι κύριοι αίτιοι για τον πόλεμο».
Τον χειμώνα όμως του 1943, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Οι χιτλερικοί γνώριζαν τις ήττες σε όλα τα μέτωπα. Και στη νότια Γαλλία οι δολιοφθορές και οι ενέργειες των μακί (αντάρτες) εντείνονταν. Μέσα στην πόλη του Κλερμόν Φεράν η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, αλλά στα χωριά η αντίσταση δυνάμωνε. Βέβαια, οι δυνάμεις του Βισύ δεν άφηναν και πολύ χώρο στους Γάλλους αντιστασιακούς. Ο Μαέ έλαβε ειδική μνεία από το υπουργείο εσωτερικών για τις προσπάθειές του να πατάξει τους «συμμορίτες».
Το καλοκαίρι του 1943, έγινε μεγάλη σύσκεψη στο δικαστικό μέγαρο του Κλερμόν Φεράν, παρουσία ανωτάτων γερμανών αξιωματικών. Στη σύσκεψη συμμετείχε κι ο Μαέ. Αυτό γινόταν για πρώτη φορά στη διάρκεια της κατοχής. Δόθηκαν εντολές από τους Γερμανούς στην αστυνομία και στην πολιτοφυλακή του Βισύ να συλληφθούν όλοι οι ενήλικες πολίτες εβραϊκής καταγωγής της πόλης. Στην επιχείρηση που θα ξεκινούσε την επομένη μέρα, θα συμμετείχαν και οι γερμανικές δυνάμεις. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι οι Εβραίοι έπρεπε να μεταφερθούν σε πιο ασφαλές μέρος στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά σχεδόν όλοι γνώριζαν τι τους περίμενε. Στους καταλόγους του ληξιαρχείου υπήρχαν καταγεγραμμένοι 5.000 -περίπου – Γάλλοι εβραίοι.
Εκείνο το βράδυ ο Ζωρζ Μαέ έμεινε ξάγρυπνος. Για πρώτη φορά αντιλήφθηκε το μέγεθος της χιτλερικής θηριωδίας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πήγαιναν κατευθείαν στα κρεματόρια. Μέχρι τότε στο Κλερμόν Φεράν είχαν καταδικαστεί σε θάνατο καμιά τριανταριά αντιστασιακοί, ένας μικρός απολογισμός αίματος για τρία χρόνια κατοχής. Εδώ όμως πρόκειται για ολοκληρωτική γενοκτονία.
Το πρωί , ο Μαέ ξεκίνησε με τους άνδρες του για την εβραϊκή συνοικία. Γερμανοί με καμιόνια και πλήθος πολιτοφυλάκων του Βισύ είχαν κυκλώσει την περιοχή. Όταν ο Ζωρζ Μαέ είδε να φορτώνουν στα καμιόνια παιδιά, ακόμα κι αυτά που ήταν στην ηλικία της κόρης του , πλησίασε τον αρχηγό της αστυνομίας και του είπε θυμωμένα « Μα, εδώ παίρνουν και τα παιδιά … αυτό δεν ειπώθηκε στη σύσκεψη, μίλησαν μόνο για ενήλικες και μάλιστα άνδρες…»
« Ζωρζ, μη μιλάς, μην πάρουν κι εσένα οι Γερμανοι …», ήταν η αποστομωτική απάντηση του αρχηγού, Λυκ Μοντέν.
Ο Μαέ προφασίστηκε ότι ήταν άρρωστος κι έφυγε για το γραφείο του. Στον φρουρό είπε να μετρήσει ως το δέκα και μετά να τον ειδοποιήσει. Ο φρουρός παραξενεύτηκε, αλλά να μετρά ως το δέκα, όταν τελείωσε το μέτρημα ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Ο Ζωρζ Μαέ ήταν νεκρός. Είχε αφήσει ένα σημείωμα «Χρειάζονται τέσσερα λεπτά για να δει ένας άνθρωπος… τη φρικτή αλήθεια!»