Αγαπητοί φίλοι του bonsaistories,
Μπείτε στην κλήρωση για να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Το Γιασεμί» της Σταυρούλας Νοβακίδου, πατώντας like στην ανάρτησή μας και στη Σελίδα των εκδόσεων ΕΛΚΥΣΤΗΣ.
Η κλήρωση θα διαρκέσει μία εβδομάδα.
Ακολουθεί συνέντευξη που μας παραχώρησε η συγγραφέας.
Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή του έργου σας «Το Γιασεμί»;
Οι έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι σε καθετί διαφορετικό. Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2015, διάβαζα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν καταιγισμό σχολίων και ακραίων αναρτήσεων από πολλούς χρήστες, για τους Σύριους πρόσφυγες, για τους αλλοδαπούς, για τους υπέρβαρους, και γενικά για οποιονδήποτε ήταν διαφορετικός από αυτούς. Απορούσα και αναλογιζόμουν πώς ένας άνθρωπος είναι δυνατόν να έχει τόσο μίσος και αρνητικά συναισθήματα για τον συνάνθρωπό του, για κάποιον που δε τον γνωρίζει και δεν έχει συναναστραφεί ποτέ μαζί του. Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω μία ιστορία και να περάσω ορισμένα μηνύματα για τη σημερινή κοινωνία, την αντίληψή μου για τη ζωή, βάσει των δικών μου ηθικών αξιών και των γνώσεων που έλαβα από την Νομική σχολή.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;
Ένα καλοκαίρι, δηλαδή περίπου τρεις μήνες, αλλά είχα την ιδέα στο μυαλό μου ένα χρόνο.
Το έργο σας αποτελεί εξ ολοκλήρου μυθοπλασία ή περιέχει και κάποια βιωματικά στοιχεία;
«Το Γιασεμί» αποτελεί εξ ολοκλήρου μυθοπλασία, δεν έχει βιωματικά στοιχεία. Ορισμένες μόνο τοποθεσίες είναι πραγματικές, επηρεασμένη από το μέρος που μεγάλωσα. Επίσης, έχω επηρεαστεί από ορισμένα περιστατικά και ομολογίες που διάβαζα ως φοιτήτρια, περί της ενδοοικογενειακής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, τίποτα όμως στην ιστορία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;
Κατά καιρούς ασχολήθηκα σχεδόν με όλα τα είδη της γραφής, παλαιότερα με την ποίηση και με διηγήματα, ακόμα και με το σενάριο. Επίσης, έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία σε τοπική εφημερίδα και σε ιστοσελίδες υγείας. Αγαπώ ιδιαίτερα το μυθιστόρημα, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσω ιδιαίτερα τις ιδέες και τις σκέψεις μου, πλάθοντας χαρακτήρες και εικόνες στο μυαλό μου. Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιο είδος που να μην καταπιανόμουν. Αγαπώ τη συγγραφή και τη διαδικασία αυτής, καθώς αποτελεί μία μορφή διαλόγου με τον εαυτό μου και τη δημιουργία ενός κόσμου, που μέσω αυτού, μπορώ να περάσω μηνύματα και «τροφή» για σκέψη στους αναγνώστες.
Πώς θα αντιμετωπίζατε το ενδεχόμενο κάποιας αρνητικής κριτικής; Κατά πόσο θα σας επηρέαζε;
Όλες οι κριτικές και ιδιαίτερα οι εποικοδομητικές εμπεριέχουν ανατροφοδότηση, οπότε αυτό με βοηθάει να εξελίξω περισσότερο τις δεξιότητές μου και τη συγγραφή. Ακόμα και οι αρνητικές κριτικές είναι καλές για μένα, γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα να βελτιωθώ, να εστιάσω περισσότερο στα σημεία αυτά της κριτικής και φυσικά να εντοπίσω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι αναγνώστες. Θα με επηρέαζε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσω να γίνω καλύτερη στο μέλλον.
Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;
Η συγγραφή για μένα δεν είναι επάγγελμα, οπότε αυτομάτως αποκλείω το οικονομικό όφελος. Επίσης, δεν είναι βέβαιο πως κάποιος συγγραφέας θα αποκτήσει φήμη, μέσω ενός ή πολλών έργων του. Απώτερος στόχος της συγγραφής είναι η ικανοποίηση μίας εσωτερικής ανάγκης ή επιθυμίας που έχει ο συγγραφέας, θέλοντας να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά του και να εξωτερικεύσει τις ιδέες του.
Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;
Η συγγραφή αποτελεί μία μορφή τέχνης. Όπως σε όλες τις μορφές της τέχνης, έτσι και στη συγγραφή, ο άνθρωπος εκφράζει τις ιδέες του, τα συναισθήματά του, τις ανησυχίες του θέλοντας να περάσει μηνύματα στους αναγνώστες. Για μένα, η συγγραφή είναι μία εσωτερική ανάγκη του συγγραφέα να «πει» κάτι, μέσω των φανταστικών και μη ιστοριών στους αναγνώστες του.
επίκαιρο θέμαμ την ευχαριστούμε
Σας ευχαριστούμε πολύ
Πολύ ωραία συνέντευξη
Βιβλία δώρα που ανοίγονται ξανά και ξανά Ευχαριστούμε