Αγαπητοί φίλοι, διαβάστε τη συνέντευξη της Βασιλικής Διαμαντή, συγγραφέα του έργου «Η Υφάντρα της Πόλης», εκδόσεις Πηγή. Η Βασιλική Διαμαντή εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχει υποστηρίξει καινοτόμες και βιωματικές δράσεις στον χώρο των σχολείων.
Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή του έργου σας «Η Υφάντρα της Πόλης»;
Απάντηση: Η μεγάλη αγάπη μου για την αιώνια μαγική Πόλη. Η έλξη που ασκεί είναι μοναδική, είναι για μένα πάντα η πόλη της καρδιάς μου.
Η ιστορία σας αποτελεί εξ ολοκλήρου μυθοπλασία ή κρύβει και αληθινά γεγονότα;
Απάντηση: Κρύβει πολλά αληθινά γεγονότα από διηγήσεις ανθρώπων που τα έζησαν (αναφέρομαι στους διωγμούς του 1955). Η μυθοπλασία δένει αυτά τα γεγονότα μεταξύ τους και δημιουργεί το μυστήριο.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;
Απάντηση: Περίπου δυο χρόνια, διότι απαιτούσε μεγάλη ιστορική έρευνα.
Με ποιον από τους ήρωες του έργου σας ταυτίζεστε;
Απάντηση: Απόλυτα με κανέναν. Σε αρκετά μεγάλο βαθμό όμως με την ηρωίδα μου, την Λυδία. Κυρίως στα συναισθήματα.
Έχετε δεχτεί αρνητικές κριτικές; Αν ναι, κατά πόσο σας επηρεάζουν;
Απάντηση: Όχι, δεν έχω δει αρνητικές κριτικές, αλλά αν παρόλα αυτά υποθέσουμε ότι υπάρχουν, καλοδεχούμενες. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια αναγνώσματα και ο καθένας είναι ελεύθερος να πει τη γνώμη του.
Γιατί -κατά τη γνώμη σας- οι αναγνώστες πρέπει να διαβάσουν το έργο σας;
Απάντηση: Γιατί είναι πρωτότυπο, ταξιδιάρικο και γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Γιατί θα τους συναρπάσει και δεν θα το μετανιώσουν. Γιατί δεν θα μπορούν να το αφήσουν από τα χέρια τους.
Απευθύνεστε σε ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό;
Απάντηση: Απευθύνομαι σε όλους τους αναγνώστες, χωρίς καμία εξαίρεση. Ανεξάρτητα αν διαβάζουν πολύ ή λίγο, ανεξάρτητα από την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο. Είναι μια ιστορία που αγαπιέται απ’ όλους.
Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;
Απάντηση: Μ’ αρέσουν τα αισθηματικά και κοινωνικά μυθιστορήματα τα οποία όμως είναι πολύ καλά τοποθετημένα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους. Δεν θα προσπαθήσω να γράψω ποτέ, βιβλία επιστημονικής φαντασίας ή μεταφυσικής.
Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;
Απάντηση: Όλοι πιστεύω ότι γράφουμε από εσωτερική ανάγκη πρώτα απ’ όλα. Αν δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη, δεν γράφεις. Τα υπόλοιπα δυο αποκλείονται για μένα, αλλά δεν μπορώ να τα αποκλείσω γενικά για όλους τους συγγραφείς. Είμαι σίγουρη μόνο για τον δικό μου στόχο.
Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;
Απάντηση: Ό,τι σημαίνει και το οξυγόνο. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το οξυγόνο; Αν ναι, τότε κι εγώ, ίσως, και πάλι ίσως, μπορώ να ζήσω χωρίς να γράφω.
Σας ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι καλά αναγνώσματα, με σεβασμό πάντα και αγάπη για το βιβλίο.
Βασιλική Διαμαντή